Gå til hovedindhold
Konverteringer
Medlemmer
Projekter & Planlægning

Fjernvarmepuljen: Fjernvarmetilskud styrker selskabsøkonomien i Greve

Greve Fjernvarme har modtaget tilsagn om 32,5 mio. kroner fra Fjernvarmepuljen. Det sikrer, at selskabets konverteringsprojekt for yderligere 1.800 husstande kan fortsætte, men direktøren efterlyser yderligere tiltag for at øge tilslutningsprocenten fremadrettet.

10. apr. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Greve Fjernvarme nåede som det første selskab igennem til Energistyrelsen, da fjernvarmepuljen åbnede for ansøgere den 1. februar. I første omgang blev der reserveret 32,5 mio. kroner, men siden har man modtaget et endeligt tilsagn om midlerne fra Energistyrelsen.

    Dermed kan direktør Line Carlsen og resten af selskabet se frem til, at de også kan tage hul på Fase 2 af deres konverteringsplan, der skal tilbyde yderligere 1.800 husstande at komme på fjernvarmenettet.

    – Vi var velforberedte til at søge pengene på dagen, så det er i mine øjne ikke tilfældigt, at vi endte med at få del i dem, slår Line Carlsen fast og sender roser til sin økonomichef, Troels Holm, for at have gjort alt så klart som muligt til at blive afleveret med ekspresfart.

    Fortsat usikkerhed

    Dermed har Greve Fjernvarme to gange fået midler fra fjernvarmepuljen – det skete også i 2022 – så man i alt kan konvertere omkring 4.000 husstande. Men selv om der nu er yderligere millioner på vej fra Energistyrelsen, så er der endnu en vis usikkerhed hos direktøren om, hvorvidt konverteringerne bliver til virkelighed.

    Som hun forklarer, så vil de 32,5 mio. kroner bidrage væsentligt til at holde udgifterne nede – både for de eksisterende og for de kommende fjernvarmekunder. Men selskabsøkonomien vil fortsat afhænge af, at der kan opnås det nødvendige antal tilslutninger.

    – Vi har altid i Greve Fjernvarme arbejdet ud fra, at vi skal holde en så lav pris som muligt for vores kunder. Det er derfor afgørende for os, at tilskuddet kan bidrage til selskabsøkonomien i projektet for de nye forbrugere, lyder det fra Line Carlsen.

    Hun understreger, at projektet uden midler fra fjernvarmepuljen ikke ville være blevet gennemført. Ganske enkelt fordi prisen for nye tilslutninger så skulle være 20.000 kroner dyrere – svarende til det tilskud, man får for hver ny fjernvarmekunde i det seneste projekt.

    – Fjernvarmepuljen bidrager til, at det er realistisk at opnå den nødvendige tilslutningsprocent i vores konverteringsprojekt, siger Line Carlsen.

    Slutdato for gasopvarmning

    Hun nævner særligt to faktorer, der lige nu sænker tilslutningslysten hos gasbrugerne: den relativt lave gaspris, og så at der mangler en brændende platform for gasbrugerne til at slukke for gasfyret og skifte til en fossilfri varmeløsning.

    Især den manglende brændende platform er i Line Carlsens øjne en udfordring, som hun meget gerne ser bliver prioriteret på Christiansborg i form af en fair, men ambitiøs deadline for, hvornår der bliver slukket for gassen til de mange private gasfyr.

    For selv om der fra politisk hold er meldt ud, at vi skal være fri af gas til opvarmning i 2035, så er det en ret ukonkret melding.

    – Vi oplever, at gaskunderne i Greve ikke opfatter det som en reel og konkret deadline, der berører dem i den enkelte husstand. Der er brug for en meget klar og utvetydig slutdato for gassen via lovgivning, ellers tænker boligejerne kortsigtet og primært med pengepungen, siger Line Carlsen, der understreger, at der skal være tale om en slutdato for gas, som giver boligejerne en rimelig tidshorisont til en fremtid uden gas.

    – Der må ikke være tvivl for de nuværende gaskunder om, at ”business as usual” ikke er en mulighed. De skal inden for en rimelig horisont træffe et valg om at skifte væk fra gas. Der er brug for en klar udmelding fra politikernes side, og så er jeg sikker på, at vi kan opnå de nødvendige tilslutningsprocenter til vores projekter og dermed sikre, at vi endegyldigt får udfaset gassen, siger Line Carlsen.

    Andre klikkede på...