Gå til hovedindhold
Konverteringer
Varmekilder
Medlemmer

Troels Lund Poulsen: Fjernvarmepuljen skal have flere penge

Formand for Venstre, Troels Lund Poulsen, ser ingen vej udenom, at politikerne skal fylde flere penge i Fjernvarmepuljen, så de, der vil konvertere væk fra gas, kan få lov til det.

26. feb. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Troels Lund Poulsen - i midten - var mandag til møde i Endrup, hvor han sammen med bl.a. formand for Dansk Fjernvarme, Jesper Frost Rasmussen (tv) og direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen (th) blev præsenteret for et lokalt konverteringsprojekt - Cobra Varme - der bygger på overskudsvarme fra en transformerstation hos Energinet.

  • Læs op

Indhold

    Hvis det står til formand for Venstre – og vicestatsminister – Troels Lund Poulsen, så er der ingen vej uden om for Christiansborg: Der skal flere midler i Fjernvarmepuljen. Det var budskabet fra Troels Lund Poulsen, da han mandag deltog i et møde på Energinets transformerstation i Endrup ved Esbjerg, hvor emnet både var Fjernvarmepuljen og prisloftet på overskudsvarme.

    - Der er efter min opfattelse ingen tvivl om, at vi kommer til at sætte nogle flere puljepenge af, fordi det i bund og grund handler om, at sikre, at alle de, der gerne vil skifte væk fra gas, får mulighed for det, lød det fra ministeren.

    Han understregede, at man her og nu skal glæde sig over den markante konvertering, der allerede har fundet sted, men at man er nødt til at imødekomme de endnu mange danskere, der gerne vil væk fra de fossile brændsler og over på fjernvarme.

    - De 150 millioner kroner i den nuværende Fjernvarmepulje blev udmøntet på under 10 minutter, og det understreger sådan set behovet for, at vi må se på at finde yderligere penge til den her grønne omstilling, som det i bund og grund er, sagde Troels Lund Poulsen.

    Slutdato for gas- og oliefyr

    Samtidig pointerede han, at flere penge i Fjernvarmepuljen skal følges af en form for deadline for, hvor lang tid denne type af pulje kommer til at være tilgængelig, så det ikke bliver en stop-and-go ordning, som det har været tilfældet de foregående år.

    I samme ombæring er han ikke afvisende overfor, at man kan diskutere en såkaldt slutdato for, hvornår man ikke længere må installere gas- eller oliefyr. Det er et ønske, som flere medlemmer af Dansk Fjernvarme har italesat, fordi det vil kunne øge incitamentet for at skifte fra gas til fx fjernvarme.

    - Der er en udfordring i forhold til det åbne land, hvor der ikke er andre varmekilder, så hvorvidt man skal have en ultimativ dato, er jeg åben overfor at diskutere, men omvendt mener jeg, at man skal have en vis grad af fleksibilitet, så folk der bor i vores landdistrikter og har fået installeret et gasfyr, ikke skal skrotte det, bare fordi man skifter ejer, lød det fra Troels Lund Poulsen.

    Der er et behov for flere midler

    Formand for Dansk Fjernvarme, Jesper Frost Rasmussen, deltog også på mandagens møde i Endrup, og han glæder sig over, at Troels Lund Poulsen åbent nu taler om, at der skal flere midler i Fjernvarmepuljen.

    - Der er ingen tvivl om, at der er behov for, at vi finder flere midler til konverteringerne, når der er søgt om mere end dobbelt så mange penge, som der er i Fjernvarmepuljen for 2024. Derfor glæder det mig, at vicestatsministeren nu klart siger, at der er behov for, at man på Christiansborg finder flere penge til puljen.

    Fjernvarmepuljen for 2024 åbnede for ansøgninger den 1. februar kl. 10.00. Allerede efter syv minutter var der søgt for de 150 mio. kroner, der var afsat i puljen. Og inden dagen var omme, havde Energistyrelsen modtaget ansøgninger for 400 mio. kroner.

    Andre klikkede på...